Кафедра трансляційної медичної біоінженерії

Кафедра трансляційної медичної біоінженерії

Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”

Ю.С. Васильєв – Почесний доктор НТУУ “КПІ”

13 березня 2006 року на запрошення ректора НТУУ “КПІ” академіка НАН України М.З.Згуровського відбувся візит до нашого університету першого президента Санкт-Петербурзького державного технічного університету академіка Російської академії наук, професора Ю.С.Васильєва.

У той же день відбулася дружня зустріч ректора НТУУ “КПІ” професора М.З.Згуровського з професором Ю.С.Васильєвим. Під час розмови обговорювалися питання співпраці між двома університетами на рівні професорів, науковців і студентів. У розмові взяли участь від КПІ: перший проректор член-кореспондент НАН України, професор Ю.І.Якименко, проректор з наукової роботи член-кореспондент НАН України, професор М.Ю.Ільченко, проректор з міжнародних зв’язків професор С.І.Сидоренко, проректор з навчально-педагогічної роботи доцент Г.Б.Варламов та начальник управління міжнародних зв’язків професор Б.А.Циганок; від Санкт-Петербурзького державного технічного університету – віце-президент СПбДТУ професор В.В.Козлов. Розмова пройшла у дружній конструктивній атмосфері.

Після завершення зустрічі делегація СПбТУ ознайомилася з галереєю видатних політехніків, відвідала Державний політехнічний музей при НТУУ “КПІ”, кафедру відновлювальних джерел енергії, ознайомилася з іншими підрозділами нашого університету.

Надалі, у цей же день, на засіданні Вченої ради відбулися урочистості з нагоди вручення диплома “Почесний доктор НТУУ “КПІ”, мантії та пам’ятної медалі академіку Російської академії наук, першому президенту Санкт-Петербурзького державного технічного університету професору Юрію Сергійовичу Васильєву.

В урочистостях взяли участь: міністр освіти і науки України С.М.Ніколаєнко, радник Надзвичайного і Повноважного Посла Російської Федерації в Україні Є.О.Пантелєєв, заступник директора департаменту культури та гуманітарної освіти МЗС України В.А.Шкура, представники громадськості.

Після виконання хоровою капелою студентського гімну “Гуадеамус” зі словами привітання до присутніх звернувся ректор університету академік НАН України М.З.Згуровський. Він оголосив рішення Вченої ради НТУУ “КПІ” від 8 вересня 2003 року визначено: “Зважаючи на значний внесок професора Ю.С.Васильєва в розвиток науки, особистий внесок у співпрацю з українськими вченими, зокрема, фахівцями НТУУ “КПІ”, присвоїти першому президенту Санкт-Петербурзького державного технічного університету академіку Російської академії наук, видатному вченому, громадському, державному діячу Російської Федерації звання “Почесний доктор Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут” з врученням диплома, мантії та медалі Почесного доктора НТУУ “КПІ”. М.З.Згуровський поінформував про життєвий шлях, викладацьку, наукову і громадську діяльність професора Ю.С.Васильєва, наголосив на плідній співпраці протягом останніх 20 років, що склалася між нашими університетами щодо розробки ступеневої освіти, трансформації науки та підготовки кадрів у нових ринкових умовах.

Надалі, за процедурою, відбулася церемонія одягнення мантії, вручення почесних відзнак, диплома “Почесний доктор НТУУ “КПІ” професору Ю.С.Васильєву, пам’ятне фотографування.

У своєму вітальному виступі Ю.С.Васильєв щиро подякував за високу почесну відзнаку, зупинився на історичному аспекті одночасного, понад 100 років тому, заснування наших університетів-побратимів, що визначало і надалі визначатиме нашу спільну успішну діяльність, передав привітання від Нобелівського лауреата Жореса Алфьорова та від губернатора Санкт-Петербурга В.І.Матвієнко, побажав великих звершень та успіхів студентам.

Зі словами привітання та подяки за ухвалене Вченою радою рішення до присутніх звернувся міністр освіти і науки С.М.Ніколаєнко. У своєму виступі він підкреслив необхідність зміцнення з Росією плідних відносин у сфері освіти та науки.

На завершення урочистостей ректор університету М.З.Згуровський відзначив, що у співробітництві між технічними університетами Санкт-Петербурга і Києва ми бачимо велике майбутнє.