Кафедра трансляційної медичної біоінженерії

Кафедра трансляційної медичної біоінженерії

Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”

Астронавт із США в КПІ

1 квітня наш університет відвідав американський астронавт Грег Олсон. Він відомий не лише як підкорювач космосу, а й як учений та бізнесмен.

Після отримання наукового ступеня з матеріалознавства в університеті Вірджинія Г.Олсон працював у галузях досліджень росту кристалів, лазерної техніки і фотодетекторів, фотодіодів і оптоволоконної техніки, а також дослідження і виготовлення оптоелектронних сенсорів для використання в аерокосмічній техніці. Він – член Міжнародного інституту електроніки і електротехніки, а також лазерного й електрооптичного товариства Америки. У 2003 р. здійснив політ у космос.

До Києва гість прибув на запрошення українських науковців. Під час зустрічі з американським гостем перший проректор НТУУ “КПІ” Ю.І.Якименко розповів про історію заснування, становлення та розвитку Київської політехніки, ознайомив з інфраструктурою університету. Г.Олсон згадав, що свого часу використовував при вивченні епітаксіальних шарів в мікроелектроніці рівняння проф. С.Г. Тимошенка.

При відвіданні Державного політехнічного музею гостя ознайомили з досягненнями Сікорського, Корольова, Делоне та інших політехніків, що мали велике значення для розвитку авіаційної та космічної техніки.

У лабораторіях НДІ лазерної техніки й технології та кафедри ЛТКМ проф. В.С. Коваленко продемонстрував гостеві розробки в галузі формування тривимірних об’єктів з порошкових металевих та керамічних матеріалів за допомогою лазерів, а також з іншими розробками.

Декан факультету авіаційних і космічних систем проф. О.В. Збруцький презентував розроблений в КПІ мікросупутник та робототехнічний комплекс для дезінтеграції радіоактивних матеріалів об’єкта “Укриття” Чорнобильської АЕС, а також розповів про інші розробки.

Американський астронавт був дуже задоволений візитом до КПІ і висловив глибоку вдячність, а також свої сподівання на подальший розвиток співробітництва.