Кафедра трансляційної медичної біоінженерії

Кафедра трансляційної медичної біоінженерії

Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”

У Виставковій залі імені В.Кушніра

Виставка, присвячена 80-річчю з дня народження видатного українського живописця Веніаміна Кушніра (1926-1992 рр.), відкрилась 20 березня у Виставковій залі його імені, що на факультеті соціології НТУУ “КПІ”

Представлені великі живописні полотна: “Рапсоди”, “Леся Українка”, “Материнство” та ін.

На відкритті виставки були присутні: дружина художника – Галина Кушнір, друзі й однодумці: скульптор В.Луцак, художники О.Гащук, О.Фесун, громадський діяч М.Плахотнюк, викладачі та студенти ФС.

Декан ФС професор Б.В.Новіков розповів про історію створення Виставкової зали ім. Веніаміна Кушніра і подякував дружині митця за люб’язно передане факультету соціології для довготривалого експонування велике зібрання картин художника. Заступник декана І.Федорова підкреслила у своєму виступі, що завдяки Виставковій залі студенти мають можливість поспілкуватися з “живими” картинами – не копіями – та творцями картин – художниками, що сприяє їх культурному та естетичному вихованню.

У своєму виступі Олександр Фесун висвітлив творчий доробок митця: “У скарбницю українського образотворчого мистецтва увійшли його широко відомі твори: “Трембітарі”, “Плотогони”, “Лісоруби”, “Кобза”, “Олекса Довбуш”, “Червоні маки” та ін. Свої задуми художник втілював у довершеній реалістичній естетичній формі. Його твори романтичні і глибоко національні”.

Відомий скульптор Володимир Луцак пояснив студентам символічні та живописні якості картини “Леся Українка”, охарактеризувавши твір як один з найкращих мистецьких образів великої поетеси.

Олександр Гащук наголосив, що В.Кушнір прагнув у своїй творчості до філософського осмислення як проблем тогочасної дійсності, так і історії визвольної боротьби українського народу.

Завідувач “Київського музею шістдесятництва” Микола Плахотнюк розповів, що В.Кушнір належав до руху шістдесятників і був одним із засновників Клубу творчої молоді “Сучасник”, де очолював секцію художників. Музей шістдесятництва опікується творчою спадщиною В.Кушніра й активно співпрацює з Виставковою залою його імені.

“Виставкова зала ім. В.Кушніра” згуртовувала художників-однодумців, у ній виставляли свої твори В.Луцак і О.Гащук, Г.Мартенко, В.Власенко. Експонувалися також гравюри до поезій Лесі Українки популярного у 60-ті роки графіка Анатолія Зубка.

Обговорення виставки завершилося виступами барда Олександра Тарасова та кобзаря Василя Буяновського, який з почуттям виконав пісню Григорія Сковороди “Всякому городу нрав і права” та “Думу про козака Нечая”.